Ostkaka, det är en rätt som många tycker mycket om, medan andra inte gillar det alls. Ostkakan har funnit med i flera hundra år och man tror att den fanns redan på medeltiden. Man har hittat belägg för att den fanns på 1500-talet, då ordet ostkaka dök upp i en latinsk-svensk ordlista 1538. Ostkaka är något många tror kommer från Småland. Dock finns den och har funnits på många platser i Sverige. 

Hälsingland är en av de utöver Småland som är mycket kända för just ostkakor. En småländsk variant av ostkaka​​ kommer från Vrigstad, där de har bakat ostkaka sedan 1970-talet. En ostkaka från Småland ska i regel innehålla bittermandel, sötmandel, mjölk, ägg, ostlöpe samt socker, mjöl och grädde. Hur den äts, är individuellt men många gillar att ha sylt och vispad grädde till den.

Ostkakan finns i flera varianter

Ostkakor från olika orter skiljer sig en del åt. Den ostkaka som härstammar från Hälsingland skiljer sig en hel del från ostkakan som kommer från Småland. Den bakas utan ägg och innehåller inte mandel.

 Dessutom kommer den med ett saffranstäcke. Den klassiska ostkakan från Småland ska ätas från mitten och utåt. Detta sedan lång tradition tillbaka då den bakades i kopparformar. Den serverades oftast på kalas och då var det så att den person som serverades först, var den högst rankade gästen. Detta brukade i de flesta fall vara prästfrun. Eftersom den viktigaste gästen skulle få den bästa biten, utan kanter, så tog man alltså i mitten av ostkakan.​​​